2011-10-18 14:51:11• hírek • Póti Orsolya

A gyámügyi kérdésekkel a bírósághoz forduljanak!

A Szatmárnémeti Bíróság képviselői október 18-án sajtótájékoztató keretében ismertették a gyámügyi bíróság feladatköreit és a családi tanács szerepét az új Polgári törvénykönyv értelmében.

Az új Polgári törvénykönyv néhány szakaszban foglalkozik a gyámság intézményével, amelynek a gyakorlatban fontos szerep jut a kiskorúak, a beteg emberek vagyonvédelme és általános képviselete területén. Magát az eljárást korábban a gyámhatóság, a beteg közeli rokonai, az ügyész, az anyakönyvi hivatal, vagy bárki érdekelt beindíthatta, azonban az október 1-től hatályban lévő polgári törvénykönyv szerint már nem a hatósághoz, hanem a bírósághoz kell ez ügyben fordulni.

A gyámügyi bíróság szerepéről Morar Cristian bíró tájékoztatta a szatmári sajtó képviselőit az október 18-i sajtótájékoztató keretében. A gyámügyi bíróság védelmi intézkedéseket tesz az olyan személyekért, akik erre szorulnak. Őket az új törvény három kategóriába sorolja: az elsőbe tartoznak 18 éven aluliak, a második kategóriába azok a 14 éven felüliek, akik nem tudnak vigyázni saját érdekeikre, valamint a harmadikba mindazok a személyek, akik betegség, vagy öregség miatt nem tudják kezelni vagyonukat, továbbá az eltűnt személyek és azok, akik hosszú időre el kell hagyják lakhelyüket.

A kiskorú akkor szorul gyámságra, amikor mindkét szülője elhunyt, ismeretlen, elvesztette szülői minőségének gyakorlási jogát vagy büntetőeljárás során megtiltották szülői jogainak gyakorlását, bírósági tilalom alatt áll, eltűnt vagy bíróságilag halottnak nyilvánított, valamint abban az esetben, ha az örökbefogadás megszűnésekor a bíróság úgy dönt, a kiskorú érdeke a gyámság alá helyezés.

Zbona Adrian, Hotca Crina Corina, Stamate-Tamasan Nicolae, Morar Cristian
Zbona Adrian, Hotca Crina Corina, Stamate-Tamasan Nicolae, Morar Cristian

Nicolae Stamate-Tamasan a családi tanács intézményét mutatta be, ugyanis ez az az intézmény, mely felügyeleti szerepet tölt be a gyámnak a kiskorú személyét és javait illető jogai és kötelességei betartása tekintetében.

A családi tanács akkor jön létre, amikor a kiskorú gyámságra szorul. Ennek hatáskörét a Polgári törvénykönyv 124-132. cikkelye határozza meg.

A családi tanács tagjai rokonok, hozzátartozók lehetnek, de ezek hiányában más személyeket is ki lehet nevezni, akik baráti kapcsolatban állnak a kiskorú szüleivel. A családi tanácsnak nem lehet tagja: a gyám, a kiskorú, a bírósági vagy gondnokság alá helyezett személy; a szülői jogok gyakorlásától eltiltott, illetve gyámságra alkalmatlannak nyilvánított személy; aki gyámságot gyakorolt, de ettől eltiltották; aki fizetésképtelenség állapotában van; aki a kiskorúval ellentétes érdekek miatt nem lehet annak gyámja.

A gyámügyi bíróság a családi tanácsot csak az érdekelt személyek kérésére hozhatja létre, amennyiben ez nem jön létre, ennek feladatkörét a gyámügyi bíróság látja el.

A gyámsági rendszer működésére vonatkozó kérdésekre választ az érintettek a kérelem bejegyzésének időpontjától 7-14 nap elteltével kapnak. A közeljövőben a bíróság egy négy bíróból álló munkacsoportot alakít, amely közreműködik a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal keretében működő gyámügyi hatósággal, amely az új polgári törvénykönyv hatályba lépéséig kezelte a gyámság intézményével kapcsolatos kérdéseket.

„A polgármesteri hivatallal való közreműködés kezdeményezése, azért fontos, mert sokan nem ismerik az új Polgári törvénykönyv ezen szakaszát, és ez ügyben továbbra is a gyámügyi hatóságot fogják felkeresni hiábavalóan. Továbbá néhány útmutató létrehozására is szükség lesz, ugyanis a lakosok többsége nem fogalmazza meg pontosan a kérelmet." - mondta el Zbona Claudiu Adrian, a bíróság elnöke.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: